Smaczne i lekka kolacja? Poznaj te wskazówki!

Smaczne i lekka kolacja? Poznaj te wskazówki!

​Wielu z nas, planując ostatni posiłek w ciągu dnia, nie chce tracić na jego przygotowanie wiele czasu. Niekiedy z kolei zastanawiamy się, jak sprawić, aby lekka kolacja pozwoliła nam nasycić wieczorny głód. Przygotowanie smacznej kolacji wcale nie jest takie czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy wybrać kilka prostych składników i odpowiednio je połączyć, tworząc wyśmienite pasty, sałatki z serem feta lub inne wyborne dania – sprawdź!

Lekkie sałatki z serem feta

Czy wiesz, że nazwa „feta” od kilkunastu lat jest zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji i produkowanych z mieszanki mleka owczego i koziego? To właśnie dlatego większość dostępnych w sklepie produktów tego rodzaju nosi nazwę „ser typu feta”, a najczęściej używane sery są produkowane głównie na bazie mleka krowiego. Wszystkie z nich mogą jednak stać się składnikiem prostych i lekkich potraw. Apetyczne sałatki z serem feta mogą zawierać także lekko podgotowane brokuły, pomidory, oliwki, świeżą cebulkę czy prażone nasiona słonecznika. Słony i zarazem kremowy ser doskonale komponuje się także ze słodkimi truskawkami albo ciemnymi winogronami bez pestek.

Proste i smaczne pasty na kanapkę

Świeże pieczywo albo chrupiący tost posmarowany warstwą pachnącej pasty i udekorowany ulubionym warzywem to wprost idealna, bo szybka w przygotowaniu, lekka kolacja. Świeżo zrobioną pastę, można schować do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Mogą być one nie tylko spożywane z kromką świeżego pieczywa, ale także w formie smarowidła do pysznych wieloskładnikowych kanapek. Warto przygotować aromatyczne pasty rybne, np. z wędzonej makreli, albo tuńczyka czy wędzonych sardynek w oleju. Aby podkreślić wyjątkowy smak ryby, wystarczy do niej dodać ulubione przyprawy, odrobinę drobno posiekanej cebulki, ogórka konserwowego czy szczypiorku, a już po chwili aromatyczną i lekką potrawę mamy gotową. Pasty można także przygotować z innych składników np. gotowanych na twardo jaj, białego serka, awokado lub soczewicy.

Kurczak – idealny na kolację

Mięso kurczaka wyróżnia się delikatnością, a potrawy na jego bazie są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Do przyprawionych i krótko opieczonych na patelni kawałków piersi kurczaka można dodać kilka ulubionych składników, a wkrótce otrzymamy pyszną sałatkę. Aby mięso wyszło nam soczyste i aromatyczne, najlepiej smażyć je krótko na mocno rozgrzanej patelni i bez dodatku tłuszczu. Dobrym pomysłem może okazać się użycie papieru do pieczenia z przyprawami (np. WINIARY POMYSŁ NA… PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami), gdyż przygotowane w ten sposób mięso świetnie komponuje się z ostrymi lub słodkimi dodatkami, zachowując przy tym soczystość i konsystencję. Lekka kolacja z dodatkiem plasterków pieczonego kurczaka smakuje doskonale, zarówno na ciepło, jak na zimno. Kawałki mięsa świetnie pasują także niemal do każdej sałatki z serem feta, zamieniając ją w sycące, choć lekkie danie.

Lekkie naleśniki na ostro

Doskonałą alternatywą dla kanapki na kolację są naleśniki w wersji wytrawnej. W te cieniutkie placuszki można zawinąć ulubione dodatki (np. plastry wędzonego na zimno łososia, szynkę, podpieczone plasterki boczku), sałatę, sosy oraz pokrojone warzywa, przygotowując znakomite odpowiedniki wrapów. Zrolowane w cieśnie składniki bardzo dobrze smakują zarówno na zimno jak i po lekkim podgrzaniu. W przygotowane wcześniej placki można także zawinąć mięso mielone w sosie bolognese, szynkę z pieczarkami czy startą cukinię z serem feta i zapiec w piekarniku, a fantastyczną, rozgrzewającą i lekką potrawę mamy gotową.

Lekki makaron z warzyw w kilka minut

A może masz ochotę na tagliatelle albo spaghetti, ale nie chcesz gotować klasycznego makaronu? Wówczas przygotuj makaron z cukinii, który pokrojony na cienkie paski, znakomicie zastąpi produkt zbożowy. Paski warzywne smaży się dosłownie kilka chwil na niewielkiej ilości tłuszczu. Cukinia w tej formie może być wykorzystana do większości przepisów z makaronem, a jak smakuje? Jest delikatna, aromatyczna i dobrze wchłania sos, w którym jest przyrządzana. To po prostu idealna lekka kolacja na każdy wieczór – nie tylko dla miłośników kuchni wegetariańskiej.

Przygotowanie szybkiej i sycącej, ale jednocześnie nieskomplikowanej i lekkiej kolacji nie musi stanowić wyzwania! Odpowiednio dobrane składniki, w połączeniu z aromatycznymi przyprawami lub delikatnymi sosami z powodzeniem pozwolą nam stworzyć w domowym zaciszu posiłek, który zaspokoi wieczorny głód i przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Artykuł partnera

Moda, zdrowie, uroda, informacje z kraju i ze świata, podróże. Zrelaksuj się z naszym portalem, bądź na bieząco z najnowszymi informacjami.

>> WSPÓŁPRACA <<

Jeżeli chcesz opublikować ciekawą treść, dać poznać swoją markę klientom, zapraszamy do kontaktu z naszą redakcją. Chętnie odpowiemy na wszelkie pytania. Przypominamy, że prócz artykułów dajemy możliwość umieszczenia banneru reklamowego w sekcjach naszego portalu. 

MAIL: kontakt@bagstyle.pl

 

Warto zobaczyć